Mugur Isărescu confirmă ce a spus premierul, deficitul este de 8% ca urmare a investițiilor. „Înseamnă o recesiune CRUNTĂ să reducem de la 8% la 3%”

Publicat: 11/11/2024, 17:00
Actualizat: 11/11/2024, 18:25

„Atâta timp cât ai un deficit public mai mare decât creșterea economică, datoria publică crește. Și noi o să avem, înseamnă o recesiune cruntă în România dacă reducem de la 8% la 3% sau 2%, nu mai crește datoria, a declarat Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), chestionat, în cadrul conferinței privind raportul trimestrial al inflației, dacă țara noastră poate suporta un grad de datorie mai mare de 60% din PIB.

Reducerea deficitului bugetar și impactul în inflație

Mugur Isărescu a declarat că se așteaptă din partea viitorului Guvern la un „program de corecție cu sprijin politic puternic, pentru că orice corecție, orice ajustare înseamnă pe undeva o strângere a curelei.

Să reduci deficitul extern înseamnă să adaptezi consumul intern la nivel producției, dar pe de altă parte știm foarte bine că nu orice strângere a curelei este dureroasă. Se poate concepe și o strângere a curelei cu o dietă sănătoasă, ca să mă exprim așa, și atunci și durerea este mai maică, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR atrage atenția că o reducere forțată a deficitului ne poate băga în recesiune.

„Atâta timp cât ai un deficit public mai mare decât creșterea economică, datoria publică crește. Și noi o să avem, înseamnă o recesiune cruntă în România dacă reducem de la 8% la 3% sau 2%, nu mai crește datoria, a declarat Mugur Isărescu

Întrebat dacă deficitul de 8% este ca urmare a investițiilor, așa cum spunea premierul, Mugur Isărescu confirmă acest lucru, dar spune că în politică nu se bagă,

Nu-l contrazic pe domnul premier al României, așa este, investițiile au contribuit la deficitul public, dar problema este dinamica și mărimea deficitului. Nu este de ieri de astăzi. Cred că a mișca problema de la un guvern la altul nu este cea mai fericită abordare, dar asta este politica, noi nu ne putem băga în politică, a mai spus guvernatorul BNR.

Aceasta a mai precizat că: „Atâta vreme cât ai un deficit public mai mare decât creșterea economică. Deficitul contează chiar mai mult decât dacă ajunge datoria publică la 60%, a mai spus Isărescu. Când ne angrenăm și ne antrenăm într-o reducere a deficitul public, el trebuie să aibă cadență ca să își păstreze credibilitatea.

Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat în ședința de vineri și Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2024, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile.

Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflației va crește ușor în ultimele luni ale anului curent și va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului țintei și peste valorile anticipate anterior, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe orizontul scurt de timp, dar și al secetei severe din 2024 și al majorării cotațiilor unor mărfuri, de natură să afecteze în continuare dinamicile prețurilor alimentelor și energiei, arată BNR.

Totodată,” rata anuală a inflației își va relua ulterior descreșterea pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, coborând abia în debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului țintei și rămânând în proximitatea acesteia până la finele orizontului prognozei. Descreșterea va continua să fie antrenată de efecte de bază dezinflaționiste, cărora li vor alătura influențele așteptate să vină din decelerarea creșterii prețurilor importurilor, precum și din ajustarea descendentă a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt – pe o traiectorie mai ridicată totuși decât în proiecția precedentă -, dar și din restrângerea mai rapidă a excedentului de cerere agregată, comparativ cu previziunile anterioare.”, se mai arată în comunicatul BNR.

CITEȘTE ȘI:

Cristina Corpaci
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Un studiu arată că, atunci când suntem obosiți, devenim și mai agresivi